Werknemers gingen in 2013 gemiddeld met 63,9 jaar met pensioen. Dat is 0,3 jaar hoger dan in 2012.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Van alle pensioengangers was 48 procent 65 jaar of ouder. Voor het eerst is deze groep groter dan de groep werknemers die tussen 60 en 65 jaar met pensioen gaat.

De gemiddelde pensioenleeftijd stijgt al sinds 2007 door de invoering van wetswijzigingen en nieuwe regels om langer doorwerken te stimuleren. Tussen 2000 en 2006 was de gemiddelde leeftijd 61 jaar.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Inkomensgat

FNV-bestuurder Gijs van Dijk wijst op de groep mensen die niet vrijwillig kiezen om langer door te werken en al met prepensioen of vut zijn. Zij worden worden geconfronteerd met een AOW-gat. "Dat is een vorm van onbehoorlijk bestuur van de overheid", zegt Van Dijk.

"Sommige mensen moeten verplicht eerder stoppen met werken vanwege hun beroep. Deze mensen, vaak met de overheid als werkgever, worden nu geconfronteerd met een enorme inkomensterugval", aldus Van Dijk.

De FNV stapt donderdag naar de rechter in Den Haag om een betere compensatieregeling voor deze groep mensen te krijgen.

Verantwoordelijkheid

Vakbond CNV ziet in de cijfers een bevestiging dat werknemers gehoor geven aan de oproep van de overheid om langer door te werken. "Werknemers pakken dus hun verantwoordelijkheid. Nu de overheid nog", aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen.  

Hij wijst op afspraken die zouden zijn gemaakt met de overheid om meer stimuleringsmaatregelen in te voeren, zoals een hogere werkbonus voor lager opgeleiden.

"Daar is tot nu toe niets van gebleken. Dat is teleurstellend. Invoering van deze regelingen zou het langer doorwerken namelijk nog veel meer kunnen stimuleren", aldus de CNV-voorman.

AOW

CBS-econoom Pieter Hein van Mulligen is niet verbaasd door de cijfers. De stijging van de pensioenleeftijd loopt in lijn met de stijgende AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd wordt in stapjes verhoogd naar 67 jaar de komende jaren, dus de verwachting is dat de pensioenleeftijd ook zal blijven stijgen. 

Tussen sectoren zijn er wel verschillen. "Je ziet dat de gemiddelde leeftijd in de bouw nog relatief laag is met 63 jaar en ook bij de overheid is het relatief laag", zegt Van Mulligen tegen NU.nl. 

"In de dienstverlening is dit bijvoorbeeld hoger. In de landbouw heeft men de hoogste pensioenleeftijd. Je ziet wel dat de leeftijd in alle sectoren stijgt", aldus Van Mulligen. 

Lees ook: Wat betekent het nieuwe pensioenplan voor u?  | Lees meer over pensioenen op NUgeld | Nederlander wil meer pensioen opbouwen