Het Amerikaanse Congres heeft nog altijd geen toestemming gegeven voor de voorgestelde kapitaalverhoging van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Dat blijkt uit het wetsvoorstel voor de Amerikaanse overheidsuitgaven voor de komende maanden, dat maandag werd gepresenteerd.

Daarin is het noodzakelijke voorstel om de bijdrage van de Verenigde Staten aan de kapitaalverhoging mogelijk te maken niet opgenomen. Daardoor loopt het al jarenlang slepende hervormingsproces van het IMF opnieuw vertraging op.

De hervorming moet ervoor zorgen dat het kapitaal van het fonds wordt verdubbeld en dat opkomende landen een grotere stem krijgen binnen het IMF.

De 187 lidstaten van het IMF bereikten in 2010 al overeenstemming over de hervormingen. Maar ze kunnen pas worden doorgevoerd als ook het Amerikaanse Congres ermee heeft ingestemd.

Teleurgesteld

IMF-topvrouw Christine Lagarde reageerde teleurgesteld op de nieuwe vertraging. ''De wereld verandert en wij blijven volledig toegewijd om te doen wat nodig is om het fonds mee te laten veranderen en opkomende uitdagingen aan te pakken. We begrijpen dat de Amerikaanse regering blijft werken aan de noodzakelijke wettelijke toestemming en hopen dat die er zal komen'', stelt ze.
 
In het kader van de hervormingen besloot Nederland in 2012 zijn zetel in het IMF-bestuur te gaan delen met België. Beide landen schikten in vanwege de afspraak dat Europa twee bestuurszetels zou vrijmaken voor vertegenwoordigers van opkomende economieën.

Nederland en België leveren afwisselend om de vier jaar een bewindvoerder van hun gedeelde kiesgroep, waar ook Israël, Luxemburg, Cyprus en een reeks Oost- en Midden-Europese landen bij horen.