FNV-voorzitter Ton Heerts maakt zich zorgen over het eensgezinde optimisme over de Nederlandse economie.

Dat zegt Heerts in zijn nieuwjaarstoespraak maandag.

Premier Mark Rutte is optimistisch, de eurozone laat groei zien en de Duitse economie trekt, aan somt de vakbondsvoorman op.

"Maar dat is niet het hele verhaal. Economie is niet alleen maar cijfers en prognoses. Het gaat ook om de mensen", zegt Heerts.

Hij vindt dat er met het optimisme voorbij wordt gegaan aan de werkelijkheid voor grote groepen mensen. "Voor hen moet het ergste nog komen."

De werknemersvoorman  voorspelt dat sommige mensen het dit jaar alleen maar moeilijker krijgen ondanks het prille economische herstel.  

Heerts: "Voor grote groepen mensen dreigt langdurige werkloosheid, tekortschietende zorg en sociale uitzichtloosheid. Ook steeds meer zzp'ers blijken eigenlijk verkapte werklozen."

Kloof

Heerts vreest voor een kloof in de maatschappij tussen de groep mensen die zich wel weet te redden aan de ene kant en diegenen die niet kunnen meeprofiteren van de economische groei aan de andere kant.

Een groot deel van deze tweedeling wordt in de ogen van Heerts veroorzaakt door dom en kortzichtig beleid vanuit Den Haag. Politici, van links tot rechts, blijven in zijn ogen "halsstarrig" vasthouden aan de 3 procentsnorm uit Brussel.

"Omwille van het financieringstekort gaan politici door met het ontslaan van mensen bij de overheid en snoeien in voorzieningen voor de mensen die ze echt nodig hebben", zegt Heerts.

Bijstand

"Het lijkt wel of de politiek denkt dat mensen voor hun lol in de bijstand zitten. Het gaat om het allerlaatste vangnet en dat moet het ook blijven", doelt Heerts op de maatregel die werklozen verplicht vrijwilligerswerk te doen om in aanmerking te komen voor een uitkering.

Over de Participatiewet uitte Heerts maandagochtend al zijn onvrede. Hij wil het herkeuren van 240.000 jonggehandicapten met een Wajong-uitkering uitstellen.

"Het kan niet zo zijn dat de herkeuringen er enkel toe leiden dat mensen verplaatst worden naar een bijstandsuitkering", zegt Heerts in zijn nieuwjaarspeech.

Wat betreft de zorg vreest de vakbondsman vooral voor de ouderen. "Honderdduizend ouderen moeten straks thuisblijven, terwijl ze eigenlijk moeten worden opgenomen in een zorginstelling. En de thuiszorg wordt ze ook nog afgenomen", aldus Heerts.