De vroegere baas van de Griekse schandaalbank Hellenic Postbank, Angelos Filippides, is vrijdagavond door de Turkse politie in Istanbul gearresteerd. 

Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het verstrekken slechte leningen ter waarde van zo'n 400 miljoen euro. Dat hebben de Griekse autoriteiten zaterdag bevestigd aan het Atheense persbureau ANA-MPA.

Het schandaal rond bank kwam vrijdag aan het licht, toen de Griekse pers een document publiceerde van een Atheense aanklager.

Daarin wordt tot in detail beschreven hoe de bank tussen 2007 en 2012 leningen uitgaf aan verschillende ondernemers, zonder dat daarvoor aan de voorschriften werd voldaan.

Opgespoord

Verschillende Griekse kranten schrijven dat Filippides zo snel in Istanbul opgespoord kon worden, omdat hij van daaruit een aantal journalisten en tv-stations te woord had gestaan met zijn mobiele telefoon.

In totaal zouden er 25 personen zijn aangeklaagd wegens witwassen en fraude tegen de staat, meldden Griekse media. Onder hen is ook Dimitrios Kontominas, één van de bekendste zakenmensen in Griekenland.

De Hellenic Postbank werd in 2012 door de Griekse overheid genationaliseerd en vervolgens opgesplitst in een 'good bank' en een 'bad bank'. De gezonde delen werden vorig jaar verkocht aan de Eurobank Ergasias.