Werknemers van de chemiefabriek van AkzoNobel in Deventer gaan volgend weekeinde weer staken uit protest tegen de voorgenomen sluiting van de fabriek. Dat bevestigde FNV-bestuurder Ron Vos vrijdag.

De productie ligt dan van zaterdagochtend 18 januari tot maandagochtend 20 januari stil. Vos liet weten dat de vakbonden intussen proberen de staking te verbreden en ook medewerkers van andere chemielocaties van AkzoNobel bij de zaak te betrekken.

Vorige week legden medewerkers van de nachtploeg in Deventer hun werk ook al neer. Zij protesteerden tegen de beslissing van Akzo om de productie van de fabriek op termijn naar het buitenland te verplaatsen. Na enkele dagen werd de staking beëindigd, nadat AkzoNobel had gedreigd de fabriek geheel stil te leggen.

Veiligheid

Volgens het verfconcern werd de veiligheid door de staking ondermijnd. De stakers zeiden toen te hopen op een tegemoetkoming van AkzoNobel, maar die kwam niet.

Er is de afgelopen week geen overleg geweest tussen AkzoNobel en de bonden. ''Akzo voelt op dit moment kennelijk niet de noodzaak om te praten'', aldus Vos.

De FNV probeert daarom ook andere chemiefabrieken van het concern in Nederland voor een protestactie te interesseren.

Aansluiten

In Deventer wordt ook gestaakt voor een beter sociaal plan en andere locaties zouden zich daar ook bij kunnen aansluiten, zei Vos.

In de eerste week van februari wordt een ledenvergadering gepland, waarop de beslissing zou moeten vallen over steun aan een ultimatum aan de bedrijfsleiding. 

Buitenland

Het verf- en chemieconcern maakte in augustus bekend de productie van een aantal chemicaliën in drie jaar tijd te willen verplaatsen naar fabrieken in Europa, Noord-Amerika en China.

In die periode wil het concern werknemers aan een andere baan helpen met een mobiliteitsplan dat het bedrijf ook bij eerdere reorganisaties gebruikte.