Zzp-belangenvereniging PZO staat vierkant achter het idee van PvdA-Kamerlid Mei Li Vos om de VAR te moderniseren.

Dat laat PZO (Platform Zelfstandige Ondernemers) vrijdag weten in reactie op de uitspraken van Vos op NU.nl.

"De VAR is ooit als tijdelijke maatregel ingezet. Nu is het tijd om de tijdelijke VAR situatie op te heffen en een beter passend alternatief voor de grote groep zzp’ers te ontwikkelen", zegt PZO-voorzitter Esther Raats-Coster.

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), waarin zzp’ers voor de Belastingdienst de aard van hun ondernemerschap vastleggen, is volgens Mei Li Vos onbruikbaar geworden.

"Die werkt niet, is te groot en ongenuanceerd. Daar hebben ondernemers last van en helemaal geen vertrouwen in", zei het Kamerlid.

"En PZO sluit zich aan bij de woorden van Mei Li Vos", zo laat de organisatie weten.

Webmodule

In 2015 moeten zzp’ers de VAR kunnen aanvragen via een nog te ontwikkelen webmodule. Ze krijgen dan meteen te zien of ze daar ook recht op hebben.

Nu moet nog een papieren aanvraag worden verzonden naar de Belastingdienst, die dan binnen een paar weken over het verzoek beslist.

Maar volgens verschillende zzp-organisaties gaat deze vernieuwing niet ver genoeg. En dus voeren ze actie tegen de VAR-webmodule.

"Deze module stimuleert nameijk niet het bewust zelfstandig ondernemerschap. Het is een schijnmodule tegen schijnzelfstandigheid en pakt door opdrachtgevers opgezette schijnconstructies niet aan", aldus PZO.

Lees ook: VAR werkt niet, is te groot en ongenuanceerd | Meer ZZP-nieuws op NUzakelijk