De export van oldtimers is vorig jaar fors toegenomen. De uitvoer van personenauto’s van 25 jaar en ouder steeg van 6182 naar 14.115 wagens, een groei van wel 128 procent.

Dat meldde VWE voertuiginformatie en -documentatie vrijdag.

Deze exporthausse komt vooral door aanpassingen in de fiscale regelingen voor oldtimers. Voor veel van deze auto's moet sinds het begin van dit jaar wegenbelasting worden betaald.

Veel oldtimerbezitters wilden daarom van hun auto af, liet VWE al eerder weten.

De totale export van tweedehandswagens liep in 2013 juist terug. Er werden 279.036 gebruikte personenauto's uitgevoerd, ruim 14 procent minder dan in 2012. 

Daarmee bereikte deze export volgens de statistieken van VWE nog wel het één na hoogste niveau ooit. De export van lichte bedrijfsauto’s daalde eveneens fors, met bijna 11 procent naar 57.381 occasions.

Volkswagen

Het meest uitgevoerde personenautomerk was Volkswagen. Opel en Toyota staan respectievelijk op plaats 2 en 3. Grootste stijger is Mercedes-Benz, constateert VWE.

Vooral dankzij de oldtimers werden er 19,5 procent meer Mercedessen uitgevoerd, waardoor dit merk naar de vierde positie stijgt. De uitvoer van de oude Mercedes-modellen 200-300 en 190-serie is bijna verdrievoudigd.

De meeste occasions vonden hun tweede leven in Polen. Hier ging 18,2 procent van de uitgevoerde wagens naar toe. Andere belangrijke exportlanden waren Libië, Litouwen, België en Duitsland.