Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is vol lof over Cyprus.

De manier waarop het eiland hervormingen doorvoert in ruil voor de noodsteun is een voorbeeld voor anderen. Dat laat de bewindsman donderdagmiddag weten tijdens zijn bezoek aan het eiland.

"Cyprus spant zich er enorm voor in zich terug te knokken naar een gezonde financiële situatie en voldoet op bewonderenswaardige wijze aan zijn verplichtingen", stelt Timmermans.

Het eiland kreeg in maart tien miljard euro noodhulp toegezegd in ruil voor stevige hervormingen. Daarmee werd voorkomen dat de bankensector in het land omviel.

Eurocrisis

Tijdens zijn bezoek heeft Timmermans onder anderen met president Nikos Anastasiades gesproken over de eurocrisis. Ook kwam de situatie in de regio aan de orde. De bewindsman heeft verder een bezoek gebracht aan het Byzantijns Museum om vier iconen te bezichtigen die vorig jaar werden teruggegeven aan het eiland.

De iconen stammen uit de zestiende eeuw en werden in de jaren zeventig ontvreemd uit een kerk in het noorden van Cyprus. Vervolgens kwamen de kunstwerken via een handelaar in particulier Nederlands bezit. Dat ging te goeder trouw, maar volgens de wet is de gang van zaken verboden. De iconen zijn dankzij Nederlands geld nu terug in Cyprus.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier.