
Achmea haalt declaraties van duizend tandartsen terug
Na een data-analyse stelde Achmea vast dat de duizend tandartsen de laatste drie jaar onterechte declaraties hebben ingediend. "Soms werden combinaties gedeclareerd die niet mogelijk zijn", licht de woordvoerder toe.
"Of behandelingen die niet volgens de regels zijn uitgevoerd en daarom niet op die manier gedeclareerd kunnen worden." 250 tandartsen kregen donderdag een brief, de overige 750 volgen nog.
De woordvoerder benadrukt dat Achmea niet verwacht dat in alle gevallen opzet in het spel is. "Zorgverzekeraars en tandartsen werken met een achterhaald declaratiesysteem dat dateert uit de jaren tachtig. Dat maakt het er niet makkelijker op." Er zou snel een nieuw systeem moeten komen dat het declareren versimpelt, aldus de woordvoerder.
Achmea en tandartsenkoepels dringen er samen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op aan dat dit nieuwe systeem snel wordt ingevoerd.
Ingewikkeld
"Wij gaan ervan uit dat tandartsen niet frauduleus handelen", laat een woordvoerder van Associatie Nederlandse Tandartsen weten in een reactie. "Tegelijkertijd zien wij dat tandartsen te maken hebben met een ingewikkeld declaratiesysteem."
In december bleek uit een onderzoek van de NZa dat tandartsen, huisartsen, psychologen en apothekers jaarlijks voor 75 miljoen euro aan foute en verdachte declaraties vergoed krijgen. De NZa vindt dat zorgverzekeraars fraude makkelijker moeten kunnen opsporen. Ze moeten daarvoor meer bevoegdheden moeten krijgen.
In Nederland werken zo'n achtduizend tandartsen. De duizend tandartspraktijken die nu een brief krijgen van Achmea moeten bedragen terugbetalen "die variëren van een paar honderd tot tienduizenden euro's", aldus de woordvoerder.
Het onderzoek betreft de periode van 2010 tot en met 2012. Voor de periode daar voor kan Achmea het geld niet meer terugclaimen.
Enkele maanden geleden ging Achmea's declaratiesysteem dicht voor foutieve declaraties; tandartsen die dit nu nog doen krijgen een foutmelding.