Het vertrouwen in de economie van de eurozone is in december opgelopen tot het hoogste niveau sinds juli 2011. 

Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie woensdag heeft gepubliceerd.

De index waarmee de commissie het vertrouwen meet, steeg vorige maand van 98,4 naar 100. Die stand geeft aan dat het vertrouwen is teruggekeerd op het niveau van het langjarig gemiddelde. Economen voorspelden gemiddeld een kleinere stijging, tot 99,1.

De verbetering in het sentiment kwam door het aantrekkende vertrouwen onder zowel consumenten als producenten. De stemming verbeterde in Spanje, Italië en Nederland, terwijl het vertrouwen in de economie in Duitsland en Frankrijk stabiliseerde.

Beweeg de cursor over de lijn om de index te zien. De gegevens zijn afkomstig van de EU. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Het vertrouwen ligt in Nederland ondanks de verbetering nog altijd onder het langjarig gemiddelde. De stemming verbeterde afgelopen jaar wel aanmerkelijk. In december kwam de index voor Nederland uit op 97,9. In januari vorig jaar stond de graadmeter nog op 86,3.

Duitsland

Onder de grote economieën van de eurozone is het vertrouwen het grootst in Duitsland. Daar staat de index al maanden boven het langjarig gemiddelde en werd vorige maand een stand van 106 bereikt.

Buiten de eurozone valt vooral het vertrouwen van de Britten op. Hun vertrouwen in de economie ging afgelopen halfjaar met sprongen vooruit. De index voor het Britse sentiment ging van bijna 98 in juni naar ruim 115 in december.