Drinkwaterbedrijf Vitens blijft bij zijn besluit de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot te beëindigen. 

Dit heeft het bedrijf woensdag gezegd. SGP-leider Kees van der Staaij wil een debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van dit besluit.

Van der Staaij vindt het ''bizar'' en vindt dat minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) Vitens duidelijk moet maken ''dat het gewoon met de Israëli’s kan samenwerken''.

Mekorot werkt samen met de Palestijnen en Jordanië, maar levert ook aan Israëlische nederzettingen. Volgens Vitens zouden toekomstige gezamenlijke projecten niet los gezien kunnen worden van de politieke context.

Innovatie

De twee waterbedrijven wilden samenwerken op het gebied van onderzoek en innovatie, bijvoorbeeld door betere controle te krijgen over het distributieproces via zogeheten smart grids.

Dat zijn chips die meetgegevens in het leidingnet kunnen verzamelen. Maar die gegevens kunnen worden ingezet op een manier waarbij voordeel te behalen valt voor bepaalde groepen, zegt Vitens.

Ook wijst Vitens naar rapporten van de Verenigde Naties waarin wordt beschreven dat Mekorot water onttrekt uit de Palestijnse gebieden en dit inzet voor nederzettingen. ''Als we kennis hieromtrent gaan delen, dan dragen wij zelf ook bij aan dit handelen'', legt een woordvoerder uit.

Geërgerd

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde eerder geërgerd op het besluit. Een woordvoerder noemde het vreemd dat een Nederlands bedrijf een Israëlisch bedrijf boycot dat samen met de Wereldbank werkt aan een belangrijk regionaal project waar ook de Jordaniërs en de Palestijnen bij betrokken zijn.

Hij doelde op een waterakkoord tussen Israël, Jordanië en de Palestijnse regering om de droogte in de regio tegen te gaan.