FNV Bondgenoten sleept Van den Bosch Transporten uit Erp voor de rechter vanwege vermeende cao-ontduiking.

Het transportbedrijf  " ontduikt op grote schaal de cao" met de inzet van goedkope Oost-Europese chauffeurs.

Dat maakte de vakbond, die de afgelopen jaren onderzoek deed naar de werkwijze van de onderneming, woensdag bekend.

De bond beschuldigt het bedrijf onder meer van vervalsing van ''een behoorlijk aantal'' buitenlandse arbeidsovereenkomsten en uitbuiting van Oost-Europese chauffeurs.

Valsheid in geschifte 

"Feitelijk heeft het bedrijf valsheid in geschifte gepleegd om de ware gang van zaken te maskeren en de sociale dumping te organiseren. De praktijk bij Van den Bosch is dan ook: Nederlandse chauffeurs eruit, Oost-Europeaan uitgebuit", zegt vakbondsbestuurder Edwin Atema. Eerder overleg hierover met Van den Bosch heeft volgens FNV niets opgeleverd.

Van den Bosch Transporten, met grote klanten als DSM, Cargill en Unilever is, een van de grootste spelers in het silo- en bulkvervoer van vloeibare stoffen.

Betreuren

Het bedrijf laat in een reactie weten de stap van FNV te betreuren en dat het te eenvoudig is om te stellen dat 'alle chauffeurs' gelijk betaald moeten worden, of ze nu vanuit bijvoorbeeld Polen of vanuit Nederland rijden.

''Een gang naar de rechter zal geen oplossing bieden voor het vraagstuk dat voorligt: de betaling van internationaal opererende chauffeurs. Dat vraagstuk is namelijk niet een punt dat alleen Van den Bosch Transporten raakt. Het betreft zelfs niet alleen de Nederlandse transportsector. Het is een Europese kwestie die niet in een (Nederlandse) gerechtelijke procedure kan en moet worden opgelost'', aldus Van den Bosch.