Pensioenfonds ABP belegt sinds januari niet meer in het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco, de exploitant van de in 2011 verwoeste kerncentrale Fukushima. 

Dit laat het grootste pensioenfonds van Nederland dinsdag weten aan NU.nl.

Volgens ABP heeft het bedrijf, dat voor 50 procent in handen is van de Japanse staat, tijdens en na de ramp in 2011 'structureel' in strijd met de mensenrechten gehandeld. Het bedrijf negeerde de richtlijnen die hier vanuit de Verenigde Naties voor gelden.

"De reactie van het bedrijf op de stroom van ernstige en verwijtbare incidenten heeft laten zien dat het onvoldoende oog heeft voor de publieke veiligheid", aldus ABP.

Niet gerespecteerd

Volgens ABP heeft Tepco rondom de ramp met de kerncentrale de rechten van de mens niet gerespecteerd en heeft het bedrijf ook niet voldoende voorzorgsmaatregelen genomen om milieuschade te voorkomen.

"De inspanningen van ABP om het bedrijf tot ander gedrag te bewegen, hebben niet het gewenste effect gesorteerd", zo laat een woordvoerder weten.

Gedragsverandering

De waarschijnlijkheid dat toekomstige inspanningen wel tot een gedragsverandering zouden leiden, werd door ABP bovendien zeer klein geacht. Het belang van ABP in TEPCO, dat lag op 7 miljoen euro, is inmiddels verkocht.

In 2012 sloot ABP om dezelfde reden ook al de bedrijven Walmart en Petrochina uit.

Lees ook: Pensioenbelegger en fondsen bannen Walmart