De Verenigde Staten blijven bezorgd over de economische ontwikkelingen in Europa. Vooral Duitsland zou meer moeten doen om het herstel van de economie vooruit te helpen.

Dat lieten vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering zondag weten, aan de vooravond van een bezoek van minister van Financiën Jack Lew aan Europa.

''De eurozone kampt met de hoogste werkloosheid van de afgelopen twintig jaar, terwijl de zorgen over deflatie acuut blijven'', somde een vertegenwoordiger van het ministerie van Financiën de zorgen op. Een sterkere stimulering van de binnenlandse vraag in Duitsland zou volgens het ministerie het herstel in de hele eurozone vooruit kunnen helpen.

Beleid

De Amerikaanse regering uitte vorig jaar al kritiek op het economische beleid van Duitsland, dat te weinig zou doen om de economische groei in de hele eurozone vooruit te helpen. Duitsland wees die kritiek van de hand.

Lew zal de bezwaren deze week naar verwachting opnieuw voor het voetlicht brengen tijdens zijn driedaagse reis door Europa. Daarbij bezoekt hij naast Duitsland ook Frankrijk en Portugal. Lew spreekt in Duitsland met zijn collega Wolfgang Schäuble. In Frankrijk staan ontmoetingen met collega-minister Pierre Moscovici en president François Hollande op het programma.

Tijdens de reis zal ook de vooruitgang in de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord tussen Europa en de VS worden besproken.