HEERLEN - Chemieconcern DSM heeft een goed tweede kwartaal achter de rug. De omzet steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 42 procent naar 1,94 miljard euro. De nettowinst klom met 43 procent naar 97 miljoen. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Het bedrijfsresultaat, de winst uit bedrijfsuitoefening, steeg met 56 procent naar 133 miljoen euro. Dat is flink boven de verwachtingen van bankanalisten.

DSM zag de resultaten niet alleen stijgen door de bijdrage van de vorig jaar ingelijfde vitaminedivisie van het Zwitserse Roche. Ook andere bedrijfsonderdelen deden het goed. Bestuursvoorzitter P. Elverding: "Onze sterke volumegroei in het tweede kwartaal is zonder meer positief."

Volgens de topman staat er een prima basis voor verdere verbetering van de winstgevendheid. "Het resultaat is duidelijk beter dan vorig jaar. Hoewel de ontwikkeling in de economie en markten vertrouwen geeft, is er aanleiding tot enige voorzichtigheid voor de tweede helft van het jaar. Het herstel in de Europese economie is nog fragiel."

De vitaminedivisie van Roche heet nu DSM Nutritional Products (DNP). Dat deel was goed voor een omzet van 490 miljoen in het tweede kwartaal. DNP verkocht meer producten. Bovendien daalden de kosten, waardoor de winstbijdrage toenam. Door de aankoop van de vitamineproducent is DSM volgens eigen zeggen de grootste toeleverancier aan voedingsmiddelen-, vitamine- en geneesmiddelenproducenten.

Het was niet allemaal goed nieuws, dat het bedrijf naar buiten bracht. Het onderdeel Life Science Products (LSP) zag de resultaten dalen. Door onder meer de hevige concurrentie op de markt voor penicilline zakte het bedrijfsresultaat met meer dan de helft tot miljoen euro.