Finland vreest dat zonder rigoureuze hervormingen haar staatsschuld in zestien jaar tijd verdubbelt naar 110 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Dat meldt de Finse centrale bank volgens persbureau Bloomberg vrijdag.

Het meest noordelijk gelegen euroland heeft grote moeite om een tekort van 9 miljard euro weg te werken.  

In 2012 had Finland een staatsschuld van ruim 53 procent, nog ruim onder de 60 procent die Brussel voorschrijft in het stabiliteits- en groeipact.

Met de door de centrale bank voorgestelde hervormingen zou de staatsschuld 'slechts' oplopen tot 70 procent van het bbp in 2030.

De Finse minister van Financiën Jutta Urpilainen zei dat hervormingen nodig zijn om de huidige verzorgingsstaat in stand te houden.

Volgens een econoom van de centrale bank stijgen de kosten vanwege de vergrijzing in Finland harder dan in de rest van Europa. Vooral na 2020 hebben die kosten een groot aandeel in de oplopende staatsschuld.

Triple A-status

Finland behoort inmiddels tot een select gezelschap van eurolanden met een triple-A-status van alle drie de grote kredietbeoordelaars.

Naast Finland kunnen alleen Duitsland en Luxemburg zich deze status aanmeten, Finland geniet wel als enige land een stabiel vooruitzicht.

Nederland behoorde tot voor kort ook tot de landen met een triple-A-beoordeling, totdat Standard & Poor's besloot de status naar beneden bij te stellen. De economische groei is volgens de kredietbeoordelaar de komende jaren te gering.

Lees meer over de schuldencrisis in ons dossierVijf vragen over de begrotingsregelsVijf vragen over kredietbeoordelaars |