Ongeveer 1000 werknemers en demonstranten hebben vrijdagmiddag in Delfzijl geprotesteerd tegen de sluiting van aluminiumsmelter Aldel.

Ook waren veel buurtbewoners op de been om te protesteren.

Het bedrijf in Delfzijl ging afgelopen maandag failliet, doordat het door hoge energiekosten niet meer kan concurreren met buitenlandse bedrijven.

De demonstranten vinden dat de Amerikaanse aandeelhouder van Aldel en minister Henk Kamp van Economische Zaken te weinig hebben gedaan om de fabriek overeind te houden.

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts, die de demonstranten toesprak, gaat het niet alleen om de honderden banen die bij Aldel verloren gaan.

''Ze halen hier met het aardgas de welvaart uit de grond en breken tegelijk de werkgelegenheid af. Dat moet stoppen. Den Haag moet solidair zijn met Groningen'', zei hij.

Subsidie

Aldel verkeerde al langer in financiële nood. In oktober ontving Aldel nog 8 miljoen euro subsidie van het Rijk en de provincie Groningen.

Aldel zat onder meer in de problemen doordat het bedrijf aanzienlijk meer geld kwijt was aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland.

Oplossing daarvoor zou een directe elektriciteitslijn naar Duitsland zijn geweest enkele kilometers verderop, maar de aanleg daarvan nam te veel tijd in beslag.

Kamp

Ellen Dekkers, voorzitter van FNV Bondgenoten, verweet Kamp dat hij te weinig heeft gedaan. ''Hij heeft de stekker uit Aldel getrokken'', aldus Dekkers.

PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken liet weten de protestgangers te steunen en zich sterk te maken voor het behoud van Aldel. ''Werk is het allerbelangrijkst. We willen dat de bedrijven hier in Groningen overeind blijven.''

De ongeveer 1000 protestgangers hadden zich rond 14.00 uur op het Molenbergplein in Delfzijl verzameld. Ze hielden borden en spandoeken in de lucht met teksten als 'Eerst ons gas en nu ons werk'. 

Na een aantal toespraken gingen de demonstranten in een protestmars naar het gemeentehuis van Delfzijl. Daar werd de Kamerbrief van minister Kamp, waarin hij schreef dat hij zijn best heeft gedaan om Aldel te behouden, ritueel verbrand in een 'kampvuur'.

Elektriciteitsprijs 

Curator Erik Eshuis begrijpt dat de medewerkers teleurgesteld zijn, zo liet hij in een reactie weten. Maar hij rekent eigenlijk alleen nog op een doorstart, als de politiek wat aan de ongunstige elektriciteitsprijs in Nederland doet.

De totale schuldenlast van de boedel van Aldel, inclusief schuld aan Staat en aandeelhouder, bedraagt volgens Eshuis meer dan 50 miljoen euro.

Er hebben zich tot nu toe wel enkele partijen gemeld die onderdelen van de fabriek willen overnemen. Om aantrekkelijk te blijven voor een overname zal de gieterij van Aldel daarom nog tot eind januari in gebruik blijven.