Banken in de eurozone lenen minder geld uit aan bedrijven. Het totaal geleende bedrag nam in november 3,1 procent af in vergelijking met een jaar eerder, zo maakte de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag bekend.

De krimp is daarmee iets scherper dan in oktober, toen 3 procent minder aan bedrijven werd uitgeleend.

Bedrijven zouden huiverig zijn om zich in de schulden te steken, omdat ze de groeivooruitzichten te onzeker vinden.

Ook burgers uit de achttien eurolanden konden in november minder gemakkelijk aan een lening komen. Het totale bedrag dat zij leenden kromp met 1,4 procent, na een daling van 1 procent in oktober.

Rente

De praktijk sluit daarmee niet aan bij de verwachtingen die de ECB begin november had, toen de bank de rente verlaagde. De toezichthouder liet de rente toen zakken naar het laagste niveau ooit van 0,25 procent. Daardoor kunnen banken nu zeer goedkoop geld lenen bij de ECB.

Bankpresident Mario Draghi hoopte dat banken daardoor meer geld zouden uitlenen aan bedrijven en consumenten, waardoor de consumptie en investeringen zouden oplopen. Op die manier wilde Draghi de economische groei in de muntunie aanjagen.

Overnames en fusies

Uit cijfers van MergerMarket blijkt vrijdag ook dat  Europese bedrijven vorig jaar betrekkelijk voorzichtig met hun uitgaven waren. Binnen de 28 lidstaten werd in 2013 twaalf procent minder uitgegeven aan overnames en fusies. 

In totaal gaven Europese bedrijven 631 miljard dollar (462 miljard euro) uit aan overnames en fusies. Daarmee was 2013 het slechtste jaar sinds 2009, toen net geen 470 miljard werd uitgegeven. Vooral in de technologie-, energie- en telecomsector werden afgelopen jaar relatief veel overnames gedaan. 

De duurste Europese overname was de aankoop van het Britse Virgin Media door de Liberty Global in juni van dit jaar. Wereldwijd leidde Verizon de lijst, nadat het telecombedrijf Vodafone voor 124 miljard dollar uitkocht.

Ook twee Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar de top tien grootste overnames in Europa bereikt. KPN staat met de verkoop van de Duitse dochter E-Plus op de vijfde plaats. DE Master Blenders 1753 staat op de zevende plek.

Lees meer over de schuldencrisis in ons dossier