Steeds meer eigenaren van oude auto's voelen zich genoodzaakt hun wagen in het buitenland te verkopen. Maar liefst twaalfduizend oldtimers werden vorig jaar over de grens verkocht, ruim dubbel zo veel als in 2012. 

Vooral de uitvoer van auto's op diesel is explosief gestegen, zo schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag.

In totaal werden een kleine 3.900 diesels vorig jaar overgedragen aan een buitenlandse eigenaar. Dat is meer dan vijf keer zo veel als een jaar eerder.

Ook bij auto's op lpg is sprake van een flinke stijging van bijna 140 procent. Bij benzineauto's valt de stijging mee. Vorig jaar werden ongeveer 6.600 oldtimers op benzine uitgevoerd, een stijging van een kleine 50 procent.

Belasting

De flinke exportgroei van oldtimers is het gevolg van de verhoogde belastingen. Per 1 januari zijn auto's tussen de 25 en 40 jaar oud namelijk niet langer uitgezonderd van motorrijtuigenbelasting. Vooral diesel- en lpg-wagens worden zwaarder belast. De heffing op benzineauto's gaat - onder voorwaarden - minder omhoog.

De oldtimerbranche noemt de uittocht van oude auto's een ramp. Afgelopen jaar zouden meerdere van de 120 oldtimerbedrijven op de fles zijn gegaan, zo stelt de Stichting Oldtimerbranche Nederland in de krant.