De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in december gegroeid in het sterkste tempo sinds april 2011. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) donderdag bekend.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam vorige maand uit op 57, tegen 56,8 in november. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Volgens de Nevi was de groei van de nieuwe orders de sterkste in 32 maanden en namen de exportorders in het hoogste tempo sinds februari 2011 toe.

''De motor achter deze groei is tweeledig: de nog altijd sterke exportcijfers, maar nu ook de verder aantrekkende binnenlandse vraag'', aldus Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven.

De productie ging omhoog, maar was niet voldoende om het aantal nieuwe orders bij te houden. Daardoor daalde de voorraad gereed product, aldus de onderzoekers. De levertijden werden beduidend langer, meldde de Nevi.

De inkoopprijzen voor de Nederlandse industrie gingen in december voor de vierde maand op rij omhoog en de inkoopinflatie bereikte het hoogste niveau in 15 maanden. De stijging van de verkoopprijzen was echter beperkt en de werkgelegenheid bleef onveranderd.

Eurozone

In de eurozone is de activiteit in de industrie in december in het sterkste tempo in ruim 2,5 jaar gegroeid. Dat meldde onderzoeksbureau Markit donderdag.

De inkoopmanagersindex voor de industrie van de eurolanden ging vorige maand van 51,6 naar 52,7. Een stand hoger dan 50 wijst op groei, een lagere score duidt op een afname van de activiteit in de industrie.

Vooral in Zuid-Europa verbetert het beeld voor de industrie. De graadmeter voor de Spaanse industrie ging vorige maand van 48,6 naar 50,8. Die verbetering was aanzienlijk sterker dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een toename tot 49,8.

Spaanse fabrieken voerden hun productie in december op en ontvingen meer orders dan in november. Het aantal banen in de Spaanse industrie nam echter opnieuw af. De krimp zwakte daarbij wel af tot het laagste niveau in 6 maanden.

Italiaanse industrie

De Italiaanse industrie toonde vorige maand de sterkste groei in bijna 3 jaar. De inkoopmanagersindex steeg van 51,4 naar 53,3. Daarbij namen de productie, de nieuwe orders en de werkgelegenheid toe.

Een nieuwe raming bevestigde verder de sterke groei van de Duitse industrie en de achteruitgang in Frankrijk. De graadmeter voor de Duitse industrie verbeterde tot het hoogste niveau in 2,5 jaar (54,3). De productie nam toe in het sterkste tempo sinds mei 2011, waardoor ook de werkgelegenheid in Europa's grootste industrie weer steeg.

De activiteit in de Franse industrie kromp in december in het sterkste tempo in ruim een halfjaar. De werkgelegenheid nam daarbij opnieuw af. Het aantal banen in de Franse industrie gaat al bijna 2 jaar onafgebroken achteruit.