Griekenland is vanaf 1 januari een half jaar voorzitter van de Europese Unie. Het zwakste euroland neemt het stokje over van Litouwen.

Dat was de eerste oud-Sovjetrepubliek die de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie, waar de ministers van de lidstaten beslissingen nemen, mocht leiden.

Maatregelen om economische groei te stimuleren zijn een belangrijke prioriteit voor het noodlijdende Griekenland tijdens het voorzitterschap.

Een ander belangrijk thema zal migratie naar de EU zijn. Daarover zijn volgens Athene nieuwe afspraken nodig. Griekenland is zelf een van de Zuid-Europese landen waar veel vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten soms letterlijk aanspoelen.

Schaduw

Het Griekse voorzitterschap zal uiteindelijk in de schaduw komen te staan van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Die kunnen voor een aardverschuiving zorgen in de EU en worden gehouden in mei. Ook andere belangrijke EU-posten worden dan opnieuw ingevuld.

De Griekse regering is optimistisch over het voorzitterschap. ''We zijn zeer ervaren. Het is het vierde voorzitterschap voor Athene'', klinkt het. Maar het noodlijdende land heeft voor het voorzitterschap relatief weinig geld gereserveerd.

''Niet meer dan 50 miljoen euro gaat het ons kosten'', heeft premier Antonis Samaras gezegd. Daardoor is er weinig ruimte om internationale bijeenkomsten te organiseren buiten de Griekse hoofdstad Athene.