In het nieuwe jaar wordt op economisch vlak vooral gekeken naar het voorgenomen terugschroeven van het ruime Amerikaanse stimuleringsbeleid.

De maandelijkse financiële injectie van 85 miljard dollar door de Amerikaanse centrale bank (Fed) om de economie aan te jagen, wordt al vanaf januari 2014 afgebouwd.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl bij Han de Jong, Jan Maarten Slagter en Lex Hoogduin.

Respectievelijk hoofdeconoom bij ABN Amro, voorzitter van beleggersvereniging VEB en hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit van Groningen.

"Ik maak me zorgen over het terugbrengen van het Amerikaanse steunprogramma. Dat gaat tot nu toe goed maar we zijn er nog lang niet", zegt Slagter.

"Ik denk dat de Fed geschrokken is door de reacties van afgelopen zomer toen er gesproken werd over het afbouwen van de steun."

Slagter doelt onder andere op de stijgende rentes van staatsleningen bij opkomende economieën toen er werd gesproken over het terugbrengen van de stimuleringsmaatregelen. Enkel door het speculeren hierover reageerden de internationale financiële markten hevig.

Daadkrachtig

"Er wordt nu heel zorgvuldig gecommuniceerd en het gaat stapje voor stapje. Inflatie ligt op de loer als er zoveel geld in de economie wordt gepompt. De Fed moet dan daadkrachtig optreden", aldus Slagter.

Lex Hoogduin pleit eveneens voor waakzaamheid bij de Amerikaanse centrale bank. "Als de Fed erin slaagt het terugdraaien van het steunprogramma ordelijk te laten verlopen, dan is Amerika definitief uit de crisis."

Maar, zo waarschuwt Hoogduin, gebeurt dit te snel of te langzaam dan dreigt economische stagnatie. "Het draait allemaal om de stuurmanskunsten van de Fed."

Europa

Ook De Jong beschouwt de Amerikaanse steunafbouw als het grootste financiële risico van 2014, maar er liggen volgens de hoofdeconoom van ABN Amro meer gevaren op de loer in het nieuwe jaar.

Hij noemt onder andere de uitgebreide bankentest die de Europese Centrale Bank (ECB) in 2014 gaat uitvoeren bij de 124 grootste banken van Europa voordat zij toetreden tot de bankenunie.

"Hoe staan die banken ervoor? De uitkomst zou ons best eens onaangenaam kunnen verrassen", zegt De Jong.

Hij ziet Zuid-Europese landen als Portugal en Griekenland die tijdens de crisis noodsteun nodig hadden eveneens als potentieel financieel risico vanwege de belabberde overheidsfinanciën. "Die landen hebben misschien extra krediet nodig."

Frankrijk

De problemen houden volgens De Jong overigens niet op bij de Zuid-Europese buren, ook België en Frankrijk moeten oppassen dat de overheidsschulden in het gareel blijven.

Ook Hoogduin constateert dat Frankrijk ondermaats presteert, dat vormt in zijn ogen een risico voor het hele eurogebied: "Voor Europa is het belangrijk hoe de zuidelijke landen zich ontwikkelen. Heeft Griekenland extra geld nodig? Staat Spanje op een keerpunt?"

Bankenunie

Met de komst van de bankenunie in 2014 zijn ze het alle drie er wel over eens dat een eerste belangrijke stap is gezet om de grootste financiële risico's te ondervangen, al is het de vraag of die in de huidige voorgenomen vorm stevig genoeg is.

"Het noodfonds is in ieder geval te klein, met 55 miljard euro red je geen grote bank", zegt Slagter daarover.

Positief

Al met al is er geen reden om alleen maar pessimistisch te zijn. "Het aantal somberaars is groot", vindt De Jong.

"Let niet te veel op wat zij te zeggen hebben. Er komen echt betere tijden aan, er is reden voor optimisme", aldus De Jong.

Hij acht de tijd zelfs rijp om eventueel aanwezig spaargeld bij huishoudens in aandelen te stoppen, maar niet alles. "Je moet nooit op één paard wedden", aldus De Jong.

Ambitie

Hoogduin sluit zich hier bij aan. "Het grootste risico is dat we ons teveel richten op stabiliteit, dat we onszelf wijs maken dat 1 procent groei voor de komende jaren wel voldoende is. Dan ben je echt niet ambitieus genoeg."

Als het aan de hoogleraar monetaire economie ligt mogen Nederlanders zich in 2014 een meer Amerikaanse mentaliteit aanmeten dat moet zorgen voor meer optimisme.

"Europeanen, en Nederlanders in het bijzonder, zijn voorzichtiger. Dat zie je terug in het consumentenvertrouwen, dat daalde bij ons zelfs harder dan in Griekenland. Het is een self fulfilling prophecy, als je somber in een hoekje gaat zitten dan gebeurt er ook niets", aldus Hoogduin.