Omdat dit jaar meer mensen geen vuurwerk kopen verwacht het ING Economisch Bureau dat het totaalbedrag dat aan vuurwerk wordt besteed dit jaar lager is dan vorig jaar. Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland denkt juist het tegenovergestelde.

Van de Nederlanders geeft 86 procent dit jaar geen geld uit aan vuurwerk. Vorig jaar was dat nog 84 procent, meldt de bank op oudejaarsdag op basis van een peiling onder 119.000 respondenten.

Mensen die wel vuurwerk aanschaffen, geven daar net als vorig jaar gemiddeld zo'n 47 euro aan uit. Vorig jaar werd volgens ING rond de 70 miljoen euro aan vuurwerk verkocht.

Vuurwerkliefhebbers in Nederland hebben de afgelopen dagen samen zo'n 67 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk. Dat schat Leo Groeneveld, voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. Het bedrag is bijna 10 procent hoger dan vorig jaar.

Toen ging voor 65 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in, een geldsom die al 3 jaar dalende was. "Het lijkt erop dat we de neerwaartse lijn van afgelopen jaren hebben kunnen ombuigen. Mensen zien lichtpuntjes aan het einde van de crisis, en dat is te merken tijdens een feestje als vanavond", zei Groeneveld dinsdag.

Zo'n 70 procent van de omzet van afgelopen dagen betrof siervuurwerk, 20 procent bestond uit knallers. Bij de overige 10 procent ging het om andere producten, zoals veiligheidsbrilletjes en aansteeklonten.

Het aantal kilo's dat aan vuurwerk verkocht wordt, zal volgens het BPN met 2 tot 3 procent stijgen.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van BPN. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Terugloop

De omzet in de branche loopt sinds drie jaar terug. De vereniging van bedrijven die werken met vuurwerk verwacht eind januari definitieve omzetcijfers over de vuurwerkverkoop in 2013 te hebben.

Een kleine 4 procent van de respondenten in het ING-onderzoek zegt niet meer dan 20 euro aan vuurwerk uit te geven en een kleine 5 procent schiet of knalt tussen de 20 en 50 euro de lucht in. Ongeveer 3 procent koopt voor tussen de 50 en 100 euro aan sier- en knalvuurwerk en eenzelfde groep geeft meer dan 100 euro uit.

Consumentenvuurwerk mag alleen op de drie dagen voorafgaand aan de jaarwisseling worden verkocht. De verkoop ging dit jaar van start op de 28e, doordat er een zondag tussen zat. Afsteken is toegestaan van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.