Spanje heeft geen aanvullende noodleningen meer nodig uit het permanente Europese noodfonds ESM.

Het fonds liet dinsdag weten dat het steunprogramma waarmee het Zuid-Europese land noodlijdende banken van nieuw kapitaal heeft kunnen voorzien, is beëindigd.

Sinds december 2012 heeft Spanje in totaal 41,3 miljard euro aan noodkredieten gekregen. De gemiddelde looptijd van die leningen is 12,5 jaar.

Directeur Klaus Regling van het ESM noemde het ''een indrukwekkend succesverhaal'' dat het land al na een jaar weer op eigen benen kan staan. Volgens Regling zijn de Spaanse banken dankzij de herkapitalisatie weer gezond. 

Op weg

Hij zei dat de Spaanse economie dankzij de hulp van het ESM, in combinatie met de structurele hervormingen die het land in ruil daarvoor moet doorvoeren, weer op weg is naar stabiliteit en groei.

''Het Spaanse succes toont aan dat onze strategie om tijdelijke leningen verstrekken tegen strenge voorwaarden werkt'', aldus Regling.

Vangnet

Het ESM is bedoeld als vangnet voor eurolanden die niet meer op eigen kracht kunnen voorzien in hun leenbehoefte.

Het stabiliteitsfonds beschikt over een vermogen van 700 miljard euro in de vorm van directe stortingen (80 miljard euro) en garanties (620 miljard euro) door de zeventien eurolanden. 

De bijdrage van Nederland bedraagt in totaal zo'n 40 miljard euro. Dat is ruim 5,7 procent van het totaal.

Lees meer over de schuldencrisis in ons dossier