Het conjunctuurbeeld was eind december beter dan eind november. De economische indicatoren toonden meer verbeteringen dan verslechteringen.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het beeld duidt erop dat de Nederlandse economie zich in de fase van herstel bevindt. Op twee na presteren alle indicatoren nog wel onder hun langjarig gemiddelde, aldus het statistiekbureau.

De stemming van consumenten verbeterde opnieuw. De indicator die het consumentenvertrouwen aangeeft, steeg van -18 naar -16. Het producentenvertrouwen verbeterde in december een fractie, van -0,4 naar -0,1.

Het vertrouwen onder ondernemers en consumenten neemt toe, maar beide stemmingsindicatoren zijn nog negatief.

Laagconjunctuur

Ondanks het toegenomen vertrouwen, duiden de cijfers van de uitvoer van goederen, bedrijfsinvesteringen en consumptie door huishoudens nog op laagconjunctuur.

Het volume van de goederenuitvoer was in oktober 0,4 procent kleiner dan een jaar eerder. En huishoudens besteedden 1,1 procent minder. De bedrijfsinvesteringen ten slotte waren 4,6 procent hoger.
 
De industrie produceerde in oktober 2,1 procent meer dan in oktober 2012. In de eerste elf maanden van dit jaar zijn er 13 procent meer faillissementen uitgesproken dan in dezelfde periode van 2012.

Hoge werkloosheid 

De laagconjunctuur is ook zichtbaar op de arbeidsmarkt. De werkloosheid liep in november terug. Maar met 8,2 procent van de beroepsbevolking blijft deze nog steeds hoog. Het aantal banen daalde in het derde kwartaal verder. Wel kwam er een einde aan een periode van twee jaar waarin het aantal vacatures afnam.
 
Vergeleken met het tweede kwartaal groeide de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,2 procent. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder was er nog sprake van een krimp van 0,4 procent.