De overslag in de haven van Antwerpen is dit jaar met 3,5 procent gegroeid tot 190,6 miljoen ton aan behandelde goederen.

Dat meldt het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen maandag op basis van voorlopige cijfers.

De Antwerpse haven behandelde nooit eerder zo veel goederen. De toename kwam vooral door de groei in zogeheten vloeibaar massagoed, zoals olie, petroleumderivaten en chemicaliën.

Die overslag nam met bijna een derde toe tot 59,7 miljoen ton. De overslag van containers, nog altijd de belangrijkste activiteit in de haven van Antwerpen, kromp met bijna 2 procent, tot 102 miljoen ton.

De Antwerpse haven liet daarmee een duidelijk ander beeld zien dan de haven van Rotterdam. Daar liet de opslag van olie en oliegoederen dit jaar geen groei zien, terwijl de overslag van droge goederen zoals kolen en erts toenam. In Antwerpen ging de opslag van droge massagoederen juist met ruim een kwart omlaag.

Topman Eddy Bruynickx stelde dat Antwerpen afgelopen jaar de sterkste groeicijfers van alle havens in de Benelux heeft opgetekend. Rotterdam meldde vorige maand op basis van voorlopige cijfers een stabilisering van de overslag, op 442 miljoen ton.