Accountantskantoor KPMG moet 7 miljoen euro betalen aan het Openbaar Ministerie (OM) voor het verhullen van betalingen aan buitenlandse agenten door bouwbedrijf Ballast Nedam. 

Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. De helft van de schikking die KPMG met het OM trof, bestaat uit een boete en de helft uit een ontneming.

Bestuurder Jaap van Everdingen van KPMG Nederland legt zijn functie neer, zo meldt het accountantskantoor in een toelichting.

Van Everdingen trad dit jaar voor de tweede keer toe tot het bestuur van KPMG Nederland. Zijn eerste periode in het bestuur viel deels samen met de periode waarop de uitgedeelde boete betrekking heeft.

Volgens bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen had Van Everdingen daardoor het idee dat zijn bestuursfunctie KPMG niet zou helpen ''een streep onder het verleden te zetten''.

Van Everdingen blijft als partner wel werkzaam voor KPMG. Hij legt zijn bestuursfunctie per 1 januari neer.

Onderzoek

Het onderzoek naar drie voormalige accountants van KPMG, die als verdachten gelden in de zaak, zal door het OM worden voortgezet. Twee van de verdachten zijn inmiddels met pensioen, de ander werkt niet meer bij het accountantskantoor .

Volgens het OM heeft KPMG accountantscontroles verricht ''op een wijze die mede mogelijk heeft gemaakt dat betalingen door een cliënt aan buitenlandse agenten verhuld konden blijven''. Ook besteedde KPMG onvoldoende aandacht aan de naleving van zorgvuldigheids- en integriteitseisen.

Ballast Nedam

Medewerkers van bouwbedrijf Ballast Nedam betaalden eind jaren 90 en aan het begin van deze eeuw honderden miljoenen euro's aan steekpenningen, waarmee bouwprojecten in het Midden-Oosten werden binnengehaald.

Het bouwbedrijf trof in deze zaak zelf eind vorig jaar een schikking met het OM. De dochtervennootschappen van Ballast Nedam waar de malversaties plaatsvonden, betaalden 5 miljoen euro. Ook moest het concern een vordering op de Belastingdienst van 12,5 miljoen euro onherroepelijk opgeven.

Geschokt

Van Breukelen van KPMG Nederland sprak maandag van een ''uiterst ongelukkige'' zaak. ''We zijn geschokt door de feiten zoals deze in de afgelopen maanden uit deze zaak naar voren zijn gekomen en vinden dit volstrekt onacceptabel.''

Volgens Van Breukelen heeft KPMG volledig meegewerkt met het OM gedurende het onderzoek en had het dossier de volledige prioriteit. "Nederigheid past dat dit bij KPMG is voorgekomen.".   

KPMG heeft naar eigen zeggen maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.