De voormalig topman van de omgevallen IJslandse Glitnir Bank, Bjarni Armansson, blijkt voor tienduizenden euro's teveel te hebben gedeclareerd.

Ook zou hij toestemming hebben gegeven om heimelijk eigen aandelen in te kopen en een twijfelachtige lening aan de huidige minister van Financiën te gunnen.

Dat blijkt uit documenten die op het Klokkenluidersplatform Ljost zijn vrijgegeven. "Uit de stukken blijkt niet alleen mismanagement maar ook het bewust frauduleus handelen", stelt Pedro Noel van de Associated Wistleblowing Press tegenover NU.nl.

Tijdens de crisis werd Glitnir overgenomen door Landsbanki, de bank die ook de moederbank van het inmiddels failliete Icesave was.

Aandelen

Uit de stukken blijkt onder andere dat de bank eigen aandelen aankocht en verkocht om zo op de beurs de indruk te wekken dat de bank een gewild aandeel was. Door de transacties ging de waarde van de bank omhoog, terwijl er niet meer waarde was. Door deze truc een aantal maal te herhalen werden de volumes alleen maar groter.

Daarnaast bleek de bank veel meer aandelen zelf te bezitten dan volgens IJslandse wetgeving was toegestaan. Glitnir bezat ruim 30 procent van het eigen bedrijf, terwijl de wet dat maximeerde op slechts 10 procent, blijkt uit een aandeelhoudersoverzicht uit 2008. 

Minister van Financiën

Ook blijkt uit de stukken dat de huidige IJslandse Minister van Financiën, Bjarni Benediktsson, in 2008 een lening van 5 miljard IJslandse kronen had (zo'n 31 miljoen euro volgens de huidige koers). De lening is geclassificeerd als een 'laag risico'. Op dit moment heeft Benediktsson nog 174 miljoen schuld (zo'n miljoen euro).

Benediktsson was een van de aandeelhouders van de Glitnir-bank, die net als andere personeelsleden en aandeelhouders twijfelachtige leningen kreeg. 

De voormalig CEO Armansson werd eerder al tot een gevangenisstraf veroordeeld voor fraude. Uiteindelijk betaalde hij een boete om onder de celstraf uit te komen. Momenteel is hij de voorzitter van de IJslandse vereniging van banken en voorzitter van de IJslandse Kamer van Koophandel.