Jan Hommen, voormalig bestuursvoorzitter van ING, is door particuliere beleggers verkozen tot topman van 2013.

Hommen, die op 1 oktober plaatsmaakte voor Ralph Hamers, werd door veel beleggers gelauwerd voor de manier waarop hij ING door een zeer moeilijke periode heeft geloodst. Dat maakt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zondag bekend.

De VEB bood beleggers de afgelopen tien dagen de tijd om hun stem uit te brengen. Hommen bleef Dick Boer van Ahold en Ben Noteboom van Randstad ruim voor.

Hommen nam in 2005 afscheid als financieel directeur van Philips en besloot het destijds wat rustiger aan te gaan doen.

In 2009 kon hij weer fulltime aan de slag bij ING, waar hij president-commissaris was. Zijn mede-commissarissen vroegen hem toen per direct bestuursvoorzitter te worden.

Rigoureus

Hommen ging rigoureus te werk door tientallen internationale onderdelen van de bank en verzekeraar te verkopen. Daarnaast moest hij onderhandelen met de Europese Commissie over het terugbetalen van de 10 miljard euro aan ontvangen staatssteun en de geëiste afsplitsing van het verzekeringsdeel van de bank.

Wat resteert is een openstaande schuld van 2 miljard euro die eind 2015 moet zijn afgelost. Hamers kan waarschijnlijk volgend jaar de door zijn voorganger voorbereide splitsing afronden.

Randstad

Noteboom vertrekt in maart na dan precies elf jaar aan het roer te hebben gestaan van 's werelds op een na grootste uitzendconcern. Noteboom, de langstzittende topman van een AEX-fonds, wist de koers van Randstad tijdens zijn bewind op te voeren van ongeveer 8 euro naar bijna 45 euro.

Beleggers konden naast Hommen, Boer en Noteboom ook stemmen op Chris Ouwinga van softwarebedrijf Unit 4, Piet Veenema van producent van elektromagnetische componenten Kendrion en Alex Wynaendts van verzekeraar Aegon.