De vuurwerkverkoop kwam zaterdag wat traag op gang, maar later op de middag barstte het alsnog los. Al met al was het een goede eerste verkoopdag volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland.

Volgens Leo Groeneveld, de voorzitter van de vereniging, was het op de meeste verkooppunten ''lekker druk'' op de eerste officiële verkoopdag van het jaar.

De branchevoorman benadrukt dat de weersvoorspellingen voor oudjaarsdag vooralsnog goed zijn. Hij rekent erop dat vuurwerkverkopers dit jaar iets meer aan de man kunnen brengen dan in voorgaande jaren.

In de voorverkoop werd al zo'n 10 procent meer verkocht dan een jaar geleden. Met name de afzet van vuurwerkpotten loopt dit jaar goed.

Minder ingekocht

Het zou volgens Groeneveld zelfs kunnen dat bij een aantal winkels uiteindelijk niet aan alle vraag kan worden voldaan, omdat sommige leveranciers op basis van tegenvallende verkoopcijfers in de afgelopen jaren minder vuurwerk hebben ingekocht.

De laatste drie jaar daalde de omzet in de branche jaarlijks nog met zo'n 5 procent, tot 65 miljoen euro in 2012.

In totaal zijn er in Nederland ongeveer 1500 winkels waar vuurwerk wordt verkocht. Rotjes, fakkels en pijlen zijn onder meer te verkrijgen bij tuincentra, bouwmarkten en rijwielzaken. Maandag en dinsdag mogen zij ook nog vuurwerk leveren. Op zondag kunnen de knallers wel worden besteld maar mogen zij niet worden opgehaald.

Het is burgers toegestaan om vuurwerk af te steken tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Wie dat eerder doet, hangt een boete van 100 euro boven het hoofd.

Klachten

Niet iedereen laat zich afschrikken door de dreiging met een boete. Afgelopen dagen kreeg het meldpunt vuurwerkoverlast.nl al duizenden klachten binnen. Vooral op kerstavond regende het klachten over harde knallen van vuurwerkbommen die schade aanrichtten aan bushokjes en brievenbussen.

Volgens het meldpunt is het aantal klachten over vuurwerkoverlast zaterdag de 20.000 gepasseerd. Daarmee is sprake van een flinke stijging ten opzichte van vrijdag toen de teller nog op 15.000 stond. ''Vooral vanaf de tweede helft van de middag steeg het aantal meldingen explosief'', aldus het meldpunt.

Vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van 15 lokale GroenLinks-fracties. Tot 4 januari kan vuurwerkoverlast op de website worden gemeld. Van de resultaten maken de initiatiefnemers een rapport dat ze gaan aanbieden aan de Tweede Kamer en vijftien burgemeesters.