De regelgeving waarmee de Europese Unie wil voorkomen dat grote banken hun risicodragende zaken vermengen met de belangen van gewone rekeninghouders, komt niet uit de verf.

Het voorstel dat daarvoor is gemaakt, laat van het idee om die twee soorten zaken te scheiden, praktisch weinig over, volgens meldingen van de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

De krant meldt zaterdag inzage te hebben gehad in het Europese voorstel zoals dat er nu ligt. Het is onder meer een grote verzameling uitzonderingen op de beoogde regels. Er staat zelfs geen plicht in om de risicovolle handel apart onder te brengen.

Alleen in sommige gevallen gaat het Europese bankentoezicht bepalen of zaken van een bank inderdaad zo riskant zijn dat ze los van de gewone bankzaken moeten worden ondergebracht. Het zou daarbij om hooguit 29 grote Europese banken gaan.

Bankenlobby

De achterliggende gedachte was dat grote banken niet meer zoals in recente crises gewone klanten en belastingbetalers mee naar de diepte zuigen, wanneer hun investeren op roekeloos gokken blijkt uit te lopen.

In de toekomst zou de grote bank overeind blijven en de risicodragende investeringstak zou dan als apart onderdeel de klappen opvangen.

Maar de Süddeutsche Zeitung ziet in de regels die gedachte niet terug en dat komt mogelijk door de invloed van een 'bankenlobby'. Het voorstel is meer een geruststelling voor het publiek dan een praktische maatregel tegen riskant speculeren door banken.