Het is voor jonge bedrijven steeds lastiger om een investeerder te vinden. Het nieuwe Dutch Venture Initiative (DVI) moet met een belegging van 150 miljoen euro geld beschikbaar maken voor innovatieve starters.

"In januari worden de eerste bedragen toegekend aan participatiemaatschappijen die zich richten op jonge bedrijven", zegt Tjarda Molenaar, directeur van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) op NUzakelijk

De vereniging heeft zich het afgelopen jaar hard gemaakt voor de totstandkoming van het nieuwe fonds van de Nederlandse staat en de Europese Unie.

Het DVI, waarin de Nederlandse overheid en het European Investment Fund (EIF) ieder voor de helft deelnemen, moet een positieve impuls geven aan het beschikbare 'venture capital’ in Nederland, geld dat wordt geïnvesteerd in  zogenoemde 'later stage startups’ die dat nodig hebben om verder te kunnen groeien.

Anno 2013 wordt er geïnvesteerd in startups, jonger dan vijf jaar en met een financieringsbehoefte van minder dan een miljoen. Er is ook geld voor volwassen bedrijven die zichzelf bewezen hebben. "Voor de grote groep die daartussenin zit is het vinden van financiering echter een probleem", zegt Molenaar.

Lees het hele interview op NUzakelijk.