De AEX-index is vrijdagochtend voor het eerst sinds september 2008 gestegen tot een stand hoger dan 400 punten.

De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs kwam daarmee voor het eerst weer boven de stand die werd bereikt voordat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers ten onder ging.

De AEX, de index van de 25 meest verhandelde fondsen aan het Damrak, piekte vrijdag een klein kwartier na de openingsbel 0,9 procent in de plus op 400,11 punten. Ook alle fondsen in de AEX stonden vrijdagochtend op winst.

Vervolgens zakte de graadmeter weer iets weg. De AEX is vooral de afgelopen maanden stevig opgelopen. In de eerste helft van het jaar zakte de index nog van 350 naar 330 punten.

Lehman

Met de stand boven de 400 punten is na ruim vijf jaar eindelijk het terrein heroverd dat verloren ging na het faillissement van Lehman Brothers. Op 12 september 2008, de vrijdag voor de val van de bank, sloot de AEX op 399,57 punten. Die stand werd tot vrijdag niet meer bereikt.

Ook de andere belangrijke Europese beurzen gingen verder omhoog. Londen, Frankfurt en Prijs volgden de opperbeste stemming op Wall Street, waar de hoofdgraadmeters donderdag opnieuw op recordstanden sloten.

Winst

Amerikaanse beleggers reageerden op Tweede Kerstdag op positieve cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die de kracht van het herstel van 's werelds grootste economie onderstreepten.

Ondanks de recente opmars is de AEX nog mijlenver verwijderd van de hoogste stand ooit. Op 5 september 2000 piekte de graadmeter op 703,18 punten. Begin 2008 stond de hoofdgraadmeter van het Damrak voor het laatst hoger dan 500 punten.