DEN HAAG - De oliemaatschappij Koninklijke/Shell Groep ontkent 'krachtig' informatie voor aandeelhouders te hebben achtergehouden. Het concern reageerde hiermee maandag op een publicatie van NRC Handelsblad van het afgelopen weekeinde, dat een intern rapport in handen kreeg. De krant suggereerde dat het bedrijf er slechter voor zou staan dan naar buiten werd gebracht.

Een woordvoerder van Shell benadrukte maandag dat het stuk waaruit de krant citeert een momentopname is. "Elk bedrijf kijkt naar de toekomst. Wij ook." Het concern zegt verschillende scenario's te hebben bekeken. Het rapport zou vorig jaar onder managers van het bedrijfsonderdeel Exploratie & Productie zijn verspreid.

Shell ligt al enkele maanden onder vuur. Het bedrijf, het op twee na grootste, beursgenoteerde olieconcern, schokte de financiële wereld begin dit jaar door een forse afwaardering van de bewezen olie- en gasreserves.

In totaal staat er nu 4,47 miljard vaten (van 159 liter) minder in de boeken ofwel 23 procent. De affaire kostte drie bestuursleden de kop, onder wie topman P. Watts. J. van der Veer volgde hem op.