Een groep van kleine Amerikaanse banken wil in de rechtszaal de invoering van de Volcker Rule aanvechten, die het nemen van extreme risico's door banken moet tegengaan.

De banken vrezen door een onderdeel van de regels miljoenen aan verliezen te moeten nemen. Dat hebben Amerikaanse media gemeld.

De kleine banken worden door de Volcker Rule - genoemd naar voormalige voorman van de Federal Reserve Paul Volcker - gedwongen hun 'collateralized debt obligations ' (cdo's) per 1 januari te verkopen. In een cdo worden obligaties in een pakket verpakt en doorverkocht.

Dit soort pakketten gebaseerd op hypotheken veroorzaakten grote problemen tijdens de kredietcrisis in 2008. De cdo's die de lokale banken nu moeten verkopen, zijn gebaseerd op andere langlopende financiële producten.

De American Bankers Association (ABA), waar de meeste lokale banken onder zijn verenigd, vreest dat de plotselinge verkoop ongeveer zeshonderd miljoen dollar verlies oplevert. De ABA vreest dat hierdoor per direct veel minder geld zal worden uitgeleend aan bedrijven en consumenten.

Gevolgen

De strengere bankenregels werden eerder deze maand aangenomen door de Amerikaanse toezichthouders. De ABA waarschuwde al eerder voor de gevolgen.

"We zijn teleurgesteld dat de toezichthouders geen oplossing hebben gevonden voor de ontwrichtende gevolgen van de Volcker Rule voor de kleine banken." Volgens ABA hadden de autoriteiten beloofd de kleine banken uit te zonderen van de regel, omdat ze geen groot risico vormen voor het financiële systeem.

De Volcker Rule moet het nemen van extreme risico's, zoals in aanloop naar de bankencrisis in 2008, beperken. Dat moet voorkomen dat de federale overheid of de Fed opnieuw moet bijspringen als banken dreigen om te vallen vanwege verkeerde beleggingen. Het belangrijkste aspect van de regel is dat consumentenbanken vrijwel niet meer met hun eigen geld mogen handelen om zo winst voor zichzelf te maken.