AMSTERDAM - Na een aarzelend begin hebben de effectenbeurzen in Europa donderdagochtend terrein moeten prijsgeven. Vooral de telecomsector, al enkele dagen de pineut, daalde.


Bekijk video

In Amsterdam stond de AEX-index tegen het middaguur op een verlies van 0,74 punt (0,14 procent) op 514,92. De verliezen in de rest van Europa waren groter. Parijs zakte 0,3 procent en Londen en Frankfurt daalden zelfs 0,5 procent.

De telecomsector had het zwaar te verduren door zorgen over de winstgevendheid in de toekomst. Vele miljarden hebben bedrijven uitgegeven aan UMTS-licenties, maar of ze dat eruit halen is nog maar de vraag. Dat de zeepbel in de telecomsector is uiteengespat, blijkt de afgelopen tijd wel uit de vele afwaarderingen van belangen in de mobiele telefonie. Donderdagochtend werd gevreesd dat het Britse Vodafone hetzelfde zou doen. Vodafone zakte daardoor 3 procent en nam de hele sector mee.

KPN raakte in Amsterdam 1,4 procent kwijt op 5,73 euro. De telecomonderneming was daarmee niet de grootste verliezer in de AEX-index. Akzo Nobel zakte 3,4 procent tot 49,27 euro door problemen met de Amerikaanse autoriteiten over de introductie van het medicijn Ariza tegen depressiviteit.

Voor het overige deel waren er weinig uitschieters. Beleggers wachten op de stroom aan eerstekwartaalcijfers. Volgende week maakt bijvoorbeeld Philips zijn opwachting.

Een handelaar op het Damrak was pessimistisch over de komende cijferstroom. "Het eerste en het tweede kwartaal zullen niet best zijn. Alleen bedrijven die in de VS actief zijn, zullen in het tweede kwartaal iets beter presteren. De rest moet wachten op economisch herstel."

Het Damrak is nu vooral een speelveld voor opportunisten. Ajax bijvoorbeeld steeg 3 procent tot 5,05 euro na de bekerwinst woensdag tegen PSV. Vendex KBB moest in de MidKap-index een koersverlies van bijna 2 procent incasseren op 14,15 euro. Beleggers blijven ondanks alle plannen van de Vendex-directie sceptisch over de vooruitzichten van de V&D-warenhuizen.

Het automatiseringsbedrijf Landis is door de financiële markten opgegeven. Donderdagochtend duikelde de koers 33 procent na de publicatie van slechte jaarcijfers. Zorgwekkend is dat de kaspositie van de onderneming drastisch is teruggelopen.

Dat het Damrak niet hard wegzakte was te danken aan ING en ABN Amro, die bovenaan de AEX-index prijkten. Beleggers waardeerden een analistenbijeenkomst van ING. De financiële sector deed het in geheel Europa goed, mede door gunstig ontvangen jaarcijfers van Swiss Life.

Euro

De euro noteerde aan het einde van de ochtend 0,8800 euro tegen 0,8805 bij aanvang van de handel. Tegenover het pond sterling schommelde de munteenheid rond de 0,6130 pond.