Het jaar is nog niet helemaal voorbij, maar de Nederlandse Gasunie heeft dit jaar al een recordhoeveelheid van 113 miljard kubieke meter gas getransporteerd.

Dat is 2 miljard meer dan het oude record van 2010, meldde de netbeheerder dinsdag.

De recordhoeveelheid is vooral toe te schrijven aan de lange winterse periode in de eerste maanden van 2013. Deze heeft in Nederland en omringende landen tot een grote vraag naar aardgas geleid.

Geholpen door een gemiddelde temperatuur van 0,6 graden onder nul in maart, pompte de Gasunie in het eerste kwartaal meer gas door de leidingen dan ooit te voren.

De teller eindigde op 36,1 miljard kuub gas, zo'n 0,3 miljard kuub meer dan het vorige kwartaalrecord uit 1996, liet Gasunie eerder dit jaar al weten. Normaal wordt in deze periode slechts zo'n 30 miljard kuub gas vervoerd.

Knooppunt

Het netwerk van de Gasunie fungeert de laatste jaren ook steeds meer als internationaal knooppunt in de doorvoer van gas. Inmiddels is bijna 60 procent van het getransporteerde gas bestemd voor het buitenland. Tien jaar terug was dat nog geen 50 procent.

Ook het aandeel van gas dat afkomstig is van over de grens neemt toe, vanuit bijvoorbeeld Rusland en Noorwegen. In vloeibare vorm (LNG) importeert Nederland via de Gate-terminal op de Maasvlakte bij Rotterdam tegenwoordig ook gas uit andere delen van de wereld.

Gaswinning

Nederland zelf heeft eveneens een omvangrijke gaswinning. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) schatte vorige maand dat dit jaar zelfs een recordhoeveelheid gas uit het Groningen-veld wordt gehaald.

Alleen in de jaren 70 werd er meer gas gewonnen. De verwachting is dat er over heel 2013 meer dan 50 miljard kuub gas wordt gewonnen. Vorig jaar ging het om 48 miljard kuub.