DEN BOSCH - Dat de top van supermarktketen Konmar er niet moeilijk over deed leveranciers in ruil voor een leuk extraatje een goede plek in de schappen te geven, was een publiek geheim bij het bedrijf. Ook de directies van de opvolgende moederbedrijven, eerst Vendex en later Laurus, moeten daarvan op de hoogte zijn geweest, betoogde donderdag supermarktdeskundige G. Rutte.

Ex-directielid P. Stuyts kon jaren zijn gang gaan, meent Rutte, die werkt aan een boek over het noodlijdende supermarktconcern Laurus. Dat ontstond vier jaar geleden uit een fusie van de supermarktpoot van Vendex KBB en De Boer Unigro. De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) beschuldigt Stuyts inmiddels van omkoping en belastingfraude. Hij zou de afgelopen jaren voor miljoenen hebben gefraudeerd.

Vorig jaar juni nam Stuyts ontslag bij Laurus. Uit onderzoek van de forensische accountants van Ernst & Young was gebleken dat hij in ruil voor steekpenningen en wederdiensten inderdaad toeleveranciers had begunstigd. De BMW van Stuyts vrouw stond bijvoorbeeld op naam van een groenteleverancier, weet Rutte. Voor Laurus was dit reden genoeg mee te werken aan het onderzoek van de FIOD. "Zij zijn langs geweest, ja", geeft een woordvoerster toe.

'Vendex kwam het pand niet in'

De onoirbare praktijken van Stuyts moeten al veel eerder bekend zijn geweest, meent Rutte. Voordat de Konmar in 1998 opging in Laurus, maakte het deel uit van de Vendex-stal. Die laatste controleerde nauwelijks wat Konmar deed, aldus Rutte. "Vendex kwam het pand niet in", merkt de biograaf op. Toch moet Vendex-topman J. Hessels al in 1994 op de hoogte zijn geweest. "Er gingen al tijden geruchten", zegt Rutte. Hessels is sinds maart de hoogste man bij Laurus.

In 2000 greep voormalig bestuursvoorzitter O. van Straaten hardhandig in bij het slecht draaiende Laurus. Hij kondigde aan drastisch te schrappen in het aantal formules en gooide ook boekhoudkundig alles op een hoop, waardoor Konmar meer openheid van zaken moest geven.

De poging van Laurus om verschillende supermarktketens (Edah, Super de Boer) onder de Konmar-vlag te brengen, mislukte jammerlijk. Laurus dook fors in de verliezen. Het Franse concern Casino bracht begin maart redding en nam een belang van 37,6 procent in het bedrijf. De Fransen zijn de boeken van Laurus nog aan het onderzoeken.

Het Openbaar Ministerie van Rotterdam, dat het FIOD-onderzoek leidt, wil slechts kwijt onderzoek te verrichten naar twee personen.