Philips is het eerste buitenlandse bedrijf dat in de Verenigde Staten is aangeklaagd vanwege een schending van de zogenoemde Magnitsky Act.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times maandag. De wet verbiedt bedrijven zaken te doen met personen die betrokken zijn geweest bij de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitski in 2009.

Philips Medical Systems zou volgens de klacht apparatuur verkopen aan RT-Medintegrator. Dat bedrijf wordt geleid door iemand die op de zwarte lijst van de Magnitsky-wet staat. Philips heeft volgens de krant een intern onderzoek ingesteld naar zijn Russische activiteiten.

De klacht tegen Philips is al in oktober bij de Amerikaanse autoriteiten ingediend door William Bowder van Hermitage Capital. Dat is het investeringsfonds waar Magnitski ooit voor werkte.

Corruptie onthullen

De Russische advocaat Magnitski wilde corruptie onthullen, werd vastgezet en stierf in gevangenschap. De Magnitsky Act werd eind 2012 door het Amerikaanse Congres goedgekeurd. Tot nu toe is er slechts in een enkel geval een onderzoek ingesteld.

Philips heeft volgens de krant meerdere maatregelen getroffen om de mogelijke schade van de klacht te beperken.

Nieuwe overeenkomst

Philips Medical Systems zou onder meer een nieuwe overeenkomst hebben getekend met zijn tussenpersoon en geen nieuwe leveringen meer doen aan RT-Medintegrator.

Een woordvoerder van het elektronicaconcern liet maandag weten dat Philips bekend is met de beschuldigingen die Hermitage Capital heeft geuit. De zegsman bevestigt dat het bedrijf de zaak nu onderzoekt.