Het Italiaanse parlement heeft maandag een wetsvoorstel goedgekeurd, waarmee het land de belastingontduiking door grote internationaal opererende bedrijven wil tegengaan. 

Door het voorstel worden internetbedrijven verplicht advertenties te verkopen van lokaal geregistreerde bedrijven, in plaats van ondernemingen die in belastingparadijzen als Luxemburg, Ierland en Bermuda gevestigd zijn.

Dit jaar kwamen meerdere grote bedrijven zoals Google, Starbucks, Amazon en Ikea onder vuur te liggen, omdat die hun winsten wegsluizen naar landen met lage belastingtarieven. De bedrijven betalen geen belastingen in de meeste landen waar ze actief zijn.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) riep in de zomer op belastingregels aan te scherpen en Italië is het eerste land dat met een dergelijk voorstel is gekomen.

'Plan sneuvelt'

Maar juristen betwijfelen of de Italiaanse wet wel overeenstemt met Europese wetgeving. De verwachting is dat het plan dan ook snel sneuvelt als het wordt aangevochten.

Volgens Europese regels hoeven bedrijven namelijk maar in één land van de Europese Unie belasting af te dragen. De OESO werkt zelf aan een plan om dit probleem op te lossen.