Het Ierse Unitel betaalt zes miljoen euro in verband met gesjoemel bij de verkoop van Lycatel-belkaarten in Nederland. De voormalige kaartendistributeur koopt met het bedrag verdere vervolging af.

Dat heeft het OM maandag bekendgemaakt.

Het te betalen bedrag bestaat uit een half miljoen euro boete. De overige 5,5 miljoen euro is om het onterecht verkregen voordeel van Unitel teniet te doen.

Het onderzoek, uitgevoerd door de FIOD, richtte zich op de Nederlandse activiteiten van Unitel tussen 2005 en 2007. Unitel verkocht toen prepaid internationale telefoonkaarten van Lycatel. De verkoop vond plaats via tussenhandelaren, zoals belwinkels en groothandelaren.

Verkoopprocedure

De verkopen vonden grotendeels contant plaats. Uit het strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat de administratie van de groothandelaren niet klopte met die van Unitel. Hierdoor ontliepen de groothandelaren belasting. Het OM is van mening dat Unitel dit mede mogelijk heeft gemaakt.

In 2007 heeft Unitel de verkoopprocedures aangepast. Sinds 2008 worden Lycatel-kaarten in Nederland door een andere partij verkocht.