Deutsche Bank betaalt een bedrag van 1,4 miljard euro aan de Amerikaanse financiële toezichthouder FHFA vanwege de verkoop van rommelhypotheken in de Verenigde Staten in de jaren voor de financiële crisis. 

Dat maakt de bank vrijdag bekend.

"De overeenkomst van vandaag markeert een niewe stap om de erfenis van de bank verder op te schonen, wij willen in 2014 hiermee verdere vooruitgang bieden", laten CEO's Anshu Jain en Jürgen Fitschen in een reactie weten.

FHFA trad op namens hypotheekinstellingen Fannie Mae en Freddie Mac, die de financiële producten tussen 2005 en 2007 van de Duitse bank kocht.

Fannie Mae en Freddie Mac werden op het hoogtepunt van de financiële crisis in de VS door de overheid op de been gehouden met ruim 180 miljard dollar aan steun. Ze houden banken verantwoordelijk voor de verliezen die zij leden op de slechte hypotheken die aan hen werden verkocht.

De bank liet weten de schikking uit reserves te betalen en geen extra voorzieningen te nemen.  Eind september legde het concern een bedrag van 4,1 miljard euro opzij voor juridische kosten.

Wat zijn rommelhypotheken?