Europees commissaris voor monetaire zaken Olli Rehn is het niet eens met de argumenten van Standard & Poor's voor het lagere kredietoordeel voor de Europese Unie. 

Dat blijkt uit een persverklaring. De kredietbeoordelaar verlaagde het oordeel van de EU vrijdag van triple-A naar AA+ met stabiele vooruitzichten.

Dat lidstaten met een hogere rating mogelijk niet bijspringen als de slechter presterende landen moeite hebben hun EU-afdrachten te betalen, waarvoor S&P vreest, is volgens Rehn onzin.

"Alle lidstaten hebben altijd - ook tijdens de financiële crisis - hun bijdrage aan de begroting volledig en op tijd betaald", zegt hij. Rehn wijst er in zijn reactie op dat de EU bij de andere kredietbeoordelaars, Fitch en Moody's, nog wel de hoogste mogelijke rating heeft.

De rating werd verlaagd omdat het gemiddelde kredietoordeel van de EU-lidstaten afgelopen jaar is gedaald naar AA. Nog maar zes van de 28 landen hebben een triple-A-rating sinds Nederland het hoogste kredietoordeel eind november verloor.