Ziekenhuizen lopen voor miljoenen euro's schade op door duizenden onverzekerde Oost-Europeanen.

Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van RTL Nieuws. De ziekenhuizen vrezen dat het aantal onbetaalde rekeningen zal groeien door de komst van meer Oost-Europeanen. 

Oost-Europeanen die hier werken en wonen betalen ook niet contant, waardoor de rekening bij de ziekenhuizen komt te liggen. Het gaat vooral om arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië en Bulgarije.

De ziekenhuizen luiden dan ook de noodklok. "Ze gaan van het ene baantje naar het andere en zijn vaak niet ingeschreven bij de gemeente", zegt Willem Geerlings, bestuursvoorzitter van Medisch Centrum Haaglanden tegen de nieuwszender.

Behandelingen

Volgens een berekening van Medisch Centrum Haaglanden er in de afgelopen vier jaar bijna vijfduizend behandelingen uitgevoerd aan onverzekerde Oost-Europeanen.

De schade bedraagt 3,5 miljoen euro. Dit jaar zou het ziekenhuis bijna 1 miljoen euro mislopen. Het geld wordt vooral misgelopen bij de spoedeisende hulp en bij verloskundigenzorg.

Het Westfriesgasthuis in Hoorn laat onverzekerde patiënten 300 euro betalen bij binnenkomst. Ook heeft het ziekenhuis de hulp van de Poolse ambassadeur ingeschakeld. 

Verder zouden het Haga Ziekenhuis, het Jeroen Bosch ziekenhuis, het Sint Franciscus Gasthuis, UMC Utrecht, RadboudMC, VUmc en Maastricht MC ook kampen met deze problemen.

De bedragen aan onbetaalde zorg bij deze ziekenhuizen verschilt van enkele tienduizenden tot honderdduizenden euro's.