HAMBURG - De Duitse vakbond IG Metall wil niets weten van een algemene verlenging van de werkweek. Ieder geval moet apart worden beoordeeld, zei vakbondsbestuurder Jürgen Peter in de "Tagesspiegel am Sonntag".

Vorige week bereikte IG Metall met het autoconcern DaimlerChrysler overeenstemming over werktijdverlenging in ruil voor een banengarantie tot 2012 voor 6000 banen. Premier Wulff van Nedersaksen juichte dat dit weekeinde uitbundig toe. Het zou goed zijn wanneer in Duitsland weer regelmatig 40 uur per week wordt gewerkt, liet hij weten. Dat geldt naar zijn zeggen ook voor Volkswagen. "Dat kan de 175.000 arbeidsplaatsen in Duitsland niet behouden, wanneer de huidige CAO van kracht blijft."

Ook premier Stoiber van de deelstaat Beieren loofde de ontwikkelingen bij Daimler. Hij sprak van een "toekomstsignaal" voor Duitsland. Ook voor veel andere ondernemingen is dit volgens hem "de juiste weg".

Vakbondsbestuurder Peter liet er geen misverstand over bestaan dat wat hem betreft een algemene 40-urige werkweek uit den boze is. Iedere situatie verdient zijn eigen benadering, meent hij.

De Duitse minister van Economische zaken, Wolfgang Clement, sprak in lovende woorden over het akkoord bij Daimler, dat het bedrijf een besparing van 500 miljoen euro op de arbeidskosten moet opleveren. Arbeidstijd moet echter geen dogma worden, vindt Clement. "Het gaat om flexibele oplossingen."