Drenthe is het hardst getroffen door de financiële crisis. Tussen 2008 en 2012 kromp de economie in de provincie met 4,3 procent.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend in een onderzoek naar de economische ontwikkeling van de Nederlandse provincies.

Noord-Brabant heeft het minste last ondervonden van de financiële crisis, die economie kromp in dezelfde periode met 1,5 procent.

De gehele Nederlandse economie kromp tussen 2008 en 2012 2,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Industrie

De slechte prestaties van Drenthe komt vooral door de industrie, die kromp met 6 procent sterker dan het gemiddelde in andere provincies. Ook het openbaar bestuur droeg met een daling van 4,4 procent bij aan de krimp.

Het openbaar bestuur groeide in Noord-Brabant juist bovengemiddeld. Het verhuur van vastgoed, waar veel verlies op werd geleden tijdens de crisis, daalde in deze provincie relatief weinig.

Gelderland

Naast Drenthe, deden ook de provincies Gelderland, Zuid-Holland en Friesland het relatief slecht met krimpcijfers van 3,5 procent of meer. Zeeland, Overijssel en Noord-Holland wisten de afname van het bruto binnenlands product (bbp) onder de 2 procent te houden.

Volgens het CBS zijn er verschillen tussen de provincies door de aanwezigheid van verschillende sectoren. Zo werd de bouwsector het hardst getroffen door de crisis, terwijl de zorgsector juist sterk is gegroeid.