Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietbeoordeling voor de Europese Unie verlaagd van AAA naar AA+. 

Dat werd vrijdag bekendgemaakt.

De firma hanteert bij de rating AA+ een stabiele verwachting, dat was eerder nog negatief. S&P wees er in een rapport op dat de kredietwaardigheid van de 28 landen van de Europese Unie is afgenomen.

Ook constateert de kredietbeoordelaar dat de begrotingsonderhandelingen in de EU ''meer omstreden'' zijn geworden. Daardoor zou steun van een aantal landen kunnen afbrokkelen.

Cohesie

S&P constateert dan ook dat de ''cohesie'' van de Europese Unie is verzwakt en dat het financiële profiel is verslechterd. De kredietbeoordelaar verlaagde in januari 2012 de verwachting voor de AAA-beoordeling van de Europese Unie naar negatief. Sindsdien is de gemiddelde beoordeling van landen die bijdragen aan het EU-budget afgenomen van AA+ naar AA.

De Europese Commissie in Brussel is het niet met S&P eens dat de bijdrage van lidstaten aan de Europese begroting in het geding is in stresssituaties. ''Alle lidstaten hebben altijd en ook tijdens de financiële crisis ervoor gezorgd dat hun bijdragen volledig en op tijd zijn gestort'', aldus Brussel.

Status

De commissie vindt dan ook dat de begroting van de EU op zijn eigen, bijzondere status zou moeten worden beoordeeld. Zo is het een begroting zonder tekort of overschot. Brussel wijst erop dat de EU bij de twee andere kredietbeoordelaars Fitch en Moody's de status van AAA heeft.

Een lagere kredietbeoordeling maakt het voor landen en bedrijven in principe duurder om te lenen. Ratings lopen bij de meeste bureaus uiteen van AAA ofwel 'triple-A' (zeer betrouwbaar) tot D (zeer onbetrouwbaar).