De voorgestelde contracten tussen EU-lidstaten en Brussel over economische hervormingen zullen niet bindend worden.

Premier Mark Rutte zei donderdag na afloop van de eerste dag van de Europese top in Brussel dat is afgesproken om ''bindend'' te vervangen door ''in wederzijds overleg goedgekeurde contracten''.

Rutte voelde niets voor het bindende karakter, hoewel hij benadrukte dat landen moeten hervormen. ''Ik zie het ook als een risico voor de stabiliteit van de eurozone als dat onvoldoende gebeurt.'' Daarin steunt hij de Duitsers, die een vurig pleitbezorger zijn.

Maar de premier zei dat hij niet denkt dat bindende contracten tussen lidstaten en Brussel de manier zijn om dit voor elkaar te krijgen. ''Het is een te licht instrument.'' Bovendien voegt het niets toe aan de afspraken die we al hebben, zo stelde hij.

Andere middelen

Rutte zei meer te voelen voor andere middelen. Als een EU-land verlenging nodig heeft om een begrotingsdoel te halen, dan zou de Europese Commissie dat alleen moeten geven als het land zich verplicht enkele grote hervormingen door te voeren, zo gaf de premier als voorbeeld. Volgens Rutte zou hij hier al medestanders voor hebben.

Bondskanselier Angela Merkel echter toonde zich na afloop van het overleg er ''absoluut'' van overtuigd dat contracten nodig zijn. De EU-leiders spraken af het idee van de contracten verder uit te werken. Op een top in oktober 2014 moeten de leiders er dan opnieuw over praten en dan mogelijk een beslissing nemen.