De Europese defensie-industrie moet sterker worden. De staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-landen zien de defensie-industrie als motor voor banen, innovatie en groei.

Het was donderdag op de eerste dag van de EU-top in Brussel voor de eerste keer in vijf jaar dat de Europese leiders weer op het hoogste niveau over het gemeenschappelijke defensiebeleid spraken. De afgelopen jaren stond het beteugelen van de financiële crisis centraal.

Door betere afstemming van de defensie-industrie in alle EU-landen onderling moet de concurrentie van buiten Europa worden bestreden. Door investeringen beter te coördineren, kan bovendien een hoop worden bespaard.

Nu zijn er bijvoorbeeld nog te veel nationale verschillen qua materieel. Samenwerking is bovendien nodig omdat de huidige crisis de sector hard heeft getroffen. Want de EU-lidstaten bezuinigen fors op hun defensiebudgetten.

In 2011 was de Europese luchtvaart- en defensiebranche goed voor een omzet van 172 miljard euro en ruim 730.000 werknemers.

VS

NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen pleitte donderdag voor een nauwere samenwerking op het gebied van defensie. Als dat niet gebeurt zullen de Verenigde Staten de van oudsher nauwe militaire banden met Europa schaden, zei Rasmussen. "Als wij onze veiligheid niet serieus nemen, zullen de Noord-Amerikanen zich terecht afvragen waarom zij dat zouden moeten doen," aldus Rasmussen. 

De NAVO-baas kreeg bijval van Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. "We staan onszelf toe om zestien scheepswerven te onderhouden waar oorlogsbodems worden gemaakt. De VS hebben er twee", zei Schulz. "We hebben negentien verschillende gepantserde transportvoertuigen en veertien soorten tanks. De VS hebben er van elk eentje." 

Verschillen

Ondanks de oproep tot meer eenheid van Rasmussen legden de reacties nog maar eens bloot hoe groot de verschillen tussen de lidstaten zijn. Zo is Frankrijk - altijd al een voorstander van nauwere Europese integratie - voor meer samenwerking op het gebied van defensie. President François Hollande wil onder meer de hulp van andere EU-lidstaten voor de Franse operatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. 

De Britse premier David Cameron sloot zich in principe aan bij Rasmussens oproep, maar trok ook meteen een grens. Samenwerking is een ding, aldus Cameron, maar 'de EU moet niet zelf de capaciteiten hebben, zoals een leger, een luchtmacht en alles wat daarbij hoort'. "We moeten dat wel goed afbakenen", aldus Cameron.