Het systeem dat de Europese ministers van financiën woensdag overeen zijn gekomen voor de sanering van falende banken is onacceptabel voor het Europees Parlement. 

Dat heeft de voorzitter van het EP, Martin Schulz, donderdag gezegd tijdens de bijeenkomst van de Europese regeringsleiders. 

Schulz zei tijdens de Europese Raad dat het systeem om banken te redden of op te doeken simpeler en effectiever moet zijn, dan wat woensdagavond door de ministers van financiën is afgesproken.

Daarvoor moet de Europese Commissie eindverantwoordelijk worden gemaakt voor het 'single resolution mechanism' (SRM) en niet de lidstaten zelf, zoals nu de bedoeling is. Verder moet er niet een apart verdrag tussen de landen nodig zijn om het SRM te regelen. 

Noodfonds

Het Europees Parlement vindt bovendien dat in de opstartfase van de SRM, als de Europese stroppenpot nog niet is gevuld, er uit het European Stability Mechanism (ESM) moet worden geput.

Dat is het noodfonds dat is bedoeld om noodlijdende EU-lidstaten bij te staan. De ministers van financiën kwamen juist overeen dat er in de opstartfase nationale fondsen komen. 

Akkoord

De ministers van financiën bereikten woensdagavond na verschillende rondes van onderhandelingen een akkoord over het SRM, dat de tweede pijler moet worden van de bankenunie.

De Europese Raad, de regeringsleiders van de EU-landen, wilde hier in principe donderdagavond een definitief akkoord over bereiken. Daarvoor is wel groen licht nodig van het Europees Parlement. 

2026

In het woensdag gesloten akkoord over de afwikkeling van Europese banken is afgesproken dat de bankensector in eerste instantie zelf moet betalen voor een falende bank.

Daartoe wordt een gezamenlijk fonds opgericht, waar de Europese banken geld in moeten storten en waar een bank in nood een beroep op kan doen. Het saneringsfonds is pas in 2026 volledig gevuld. Tot die tijd moet het ontmantelen deels worden bekostigd uit nationale fondsen, zoals nu al gebeurt. 

Vijf vragen over de bankenunie